KМЕТА.BG раздаде наградите, градоначалниците да почерпят!

20:23, 16 Ноември 2014

Димитър Николов е Кмет на годината 2014. Бургаският градоначалник получи приза във второто издание на конкурса на Бранд Медия България и Kmeta.bg. Наградата му бе връчена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева и миналогодишния носител – столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 

Уникалните български 10 габа гайди с родопски ритми развълнуваха стотици български кметове, които се събраха на официалната церемония по награждаването на конкурса "Кмет на годината 2014" в НДК, София.

 

"Кмет на годината 2014" за втори път потърси успешния кмет. За първа година конкурсът промени регламента и събра своя експертна комисия. Тя проведе заседание и подложи на финално гласуване фаворитите. Комисията бе в състав Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България, Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио, съорганизатор, Вяра Анкова генерален директор на БНТ, съорганизатор, Огнян Донев председател на КРИБ, Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране.

 

"Можахме и го направихме. Преди 3 месеца с моя млад екип решихме да направим конференция в подкрепа на големите и малки общини. През 2015 г. медията ни ще добави още две неща - тв-продукция и специално издание. Българските градоначалници трябва да се издигнат в култ", каза Боян Томов, изпълнителен директор на Бранд Медия България.

 

Специалната награда на Kmeta.bg.  получи Васко Стоилков, кмет на община Сливница, който има четири награди "Кмет на месеца". "Работим и се трудим денонощно. Имаме кауза нашата община да стане най-привлекателната в България. Благодаря на съгражданите ни, че вече повярваха и се включват във всички инициативи. Разчитаме изцяло на европейските фондове. чакаме ги с нетърпение и веднага да кандидатстваме", каза Стоилков.

 

Специалната награда "Добри европейски практики" бе връчена на кмета на Габрово Таня Христова за изпълнението на проекта за воден цикъл на стойност 125 млн. лв. Наградат й връчи Ивелина Василева, министър на околната среда и водите. "Благодаря на тези, които наистина оцениха усилията, които положихме. Срещнаха ентусиазъм, трудности и доза отчаяние, но вярвам че се справяме. Важното е да привлечем тези, за които ги правим - хората. Без тях никой проект няма смисъл. Тази награда е за габровци, защото подкрепиха тази инвестиция. Вярваме, че създаваме по-добри условия за по-качествен живот", каза Таня Христова. 

 

Кметът на Пловдив Иван Тотев получи приза в категория  „Успешно привличане на инвестиции”, а наградата му врачи Цветан Мутафчиев, изпълнителене директор на "Телелинк".

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова спечели приза в категорията „Усвояване на евросредства”. Наградата връчи Николай Петров, изпълнителен директор на Билла България. "Благодаря на екипа на цялата столична община да направим града по-добър по време на криза с европейски средства. Общината ни защити обекти на сотйност 3 млрд. лв. Това се постига с много труд и доверие от европейската комисия", каза  Йорданка Фандъкова.

 

Димитър Шумаров,  изпълнителен директор на Пощенска банка, връчи приза в категория "Опазване на околната среда” на Минчо Казанджиев, кмет на община Ловеч. "Община Ловеч за втори път получава наградата за зелена община. На днешния ден я получавам на именния ми ден - Св. Мина. Това е награда в резултата от труда на екипа по европрограмите. Ловеч ще продължава да работи за това общината да бъде устойчива и да усвоява средствата по програмите от ЕС", каза Казанджиев.

 

"Развитие на туризма” отиде при кмета на община Кюстендил Петър Паунов. Наградата му връчи Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио.

 

В категорията „Адекватна реакция при криза” наградата се присъди на градоначалника с най-бърза  и адекватна реакция при бедствие - Даниел Панов, кмет на Велико Търново. Наградата му връчи Ангел Попов, изпълнителен директор Ком УНИКА "Тази награда за мен е за тези, които спасиха десетки животи на хората в нашата община. За всички институции, които оказаха помощ в общината и направиха повече от 200 семейства да имат по-нормален живот, след като пострадаха. Благодаря на Йорданка Фандъкова, която ми помогна в трудния момент, както и колегите от Добрич и Варна", каза Даниел Панов.

 

Приза „Поддържане и развитие на спорта” получи Живко Тодоров, кмет на община Стара Загора, а наградата му връчи Нина Николова на Нова трейд. "Благодаря на организаторите, че за втора поредна година провеждат такъв конкурс. Така виждаме добрите практики от съседните общини", каза Тодоров.

 

В категорията „Осигуряване на условия за отглеждане на деца” не бе връчена награда по решение на експертната комисия. Мотивът е да стимулират градоначалниците да работят още по-добре в тази насока.

 

За „Кмет на гражданите” гласуваха 120 000 българи от цялата страна. Kmeta.bg реши да раздели приза на две общини – с население над 20 000 жители и под 20 000 жители.

 

При големите общини наградата спебели Атанас Камбитов, кмет на Благоевград, а наградата връчи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За него са гласували 17 000 души.

 

"Много е мило. Не знам тези, които са ме подкрепили, с какви чувства са към мен, но аз ги обичам. Благодаря на Благоевград и ги обичам" каза Камбитов.

 

Кмет на гражданите на малка община стана Господин Господинов от Мъглиж, а приза му връчи адвокат Таня Бузева. "Благодаря на организаторите, че направиха така, че проблемите на местната власт да получат чуваемост. Благодаря на всички, които са ме подкрепили. Тази награда е за всички мъглижани, които са доста отрудени хора и на всички ви пожелавам да дойдете, защото нашето гостоприемство е доста голямо. Искам да кажа на всички местни - Мъглиж отново е пръв", каза кметът Господинов.

 

За първи път се върчи награда за заместник-кмет. Призът получи Марин Захариев заместник-кмет на община Смолян. "Приемам тази награда за целия екип на община Смолян. Вярвам, че в трите години общината върви в правилната посока", каза Марин Захариев. 

 

Водещ на гала-церемонията е любимото лице от новините на БНТ1 Радина Червенова. Съорганизатори на събитието са Българската национална телевизия и Национално "Дарик" радио, както и сп. „Икономика” и Economic.bg.

« Назад